Camu Camu je převážně divoce rostoucí keř, porůstající hojně pobřeží Amazonky. Ve světě si získal věhlas jako největší „výrobce“ přírodního vitamínu C. Ukládá ho ve svých kulatých, červených plodech, připomínajících višeň, se šťavnatou, kyselou dření. Jsou tak hojným zdrojem vitamínu C, že jeho obsah několikrát převyšuje i donedávna tolik ceněnou acerolu. Proto právem získalo přívlastek super ovoce a zaujímá přední místo mezi superpotravinami.
Ale vitamín C není jedinou cennou složkou, jakou jsou plody Camu camu doslova nabité. Najdete tam i riboflavin (vit. B 2), niacin (vit. B 3) a také minerální látky: vápník, draslík, železo, fosfor. Obsažené bílkoviny, aminokyseliny
a flavonoidy značně usnadňují absorbci vitamínu C
organizmem. Díky těmto složkám vděčí plody Camu Camu za své působení antimutagenní, protivirové, protizánětlivé (je jedním z nejlepších protizánětlivých přírodních léků), antioxidační a antisklerotické. Je také jedním z nejsilnějších generátorů imunitního systému v přírodě.
Roli vitamínu C v našem životě se nedá přecenit, je pilířem zdraví a má v našem těle mnoho důležitých funkcí.
A proto plody Camu Camu, díky obsahu vitamínu C v množství nesrovnatelném s jinými plody (30-60 x vyšší než v pomerančích a 2-3x vyšší než v Acerole), jsou jedním z nejlepších přírodních prostředků proti mnoha chorobám a stárnutí organismu. Mají podíl na značném zpomalení procesu stárnutí buněk všech orgánů i pokožky. Přispívají také k tvorbě kolagenu a podporují dobrý stav kostí a chrupavek. Skvěle posilují imunitu, ochraňují buňky, usnadňují vstřebávání železa. Flavonoidy v nich obsažené dokáží zpevňovat a regenerovat cévy a předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
Propagátoři, milovníci a fanoušci Camu Camu, nadšeni z přínosů jaké nám může tato stoprocentní přírodní forma vitamínu C dát tvrdí, že má schopnost „rozjasňovat jejich smysly a rozsvěcovat jejich dny“. A určitě to nemusí být s nadsázkou, vezmeme-li v úvahu vliv Camu camu na ochranu a práci mozkových buněk. Naopak – nedostatek vitamínu C vede k mnoha chorobám.
Vzhledem k tomu, že v posledních letech věnovali vědci více pozornosti účinkům a úloze vitamínu C v našem organizmu, se významně rozšířilo povědomí o oblastech jeho působení na naše zdraví. Objevem s největším významem bylo potvrzení dosavadní domněnky, že větší dávky vitamínu C pomáhají v léčbě rakoviny. Pro široký okruh lidí se zvětšila naděje a šance na překonání této nemoci.
JAKÉ KLADY PŘINÁŠÍ CAMU CAMU NAŠEMU TĚLU?
Je jich mnoho, ale my se omezíme jen na ty nejdůležitější.
- Dokonalý regenerátor tkání – díky obsahu leucinu je ideální pro regeneraci svalů a kostní dřeně.
- Působí protizánětlivě – díky obsahu kyseliny galové, má protiplísňové a antivirové vlastnosti. Záněty v těle, obzvlášť ty přetrvávající, urychlují proces stárnutí a přispívají k mnohým chorobným stavům, jako jsou artritida, makulární degenerace a Alzheimer.
- Napomáhají správnému fungování srdce, ledvin a jater. Chrání oční sítnici a oční nervy. Chrání před neurodegenerativními chorobami, demencí, Alzheimerově chorobě, zhoršení koncentrace a paměti, aktivují buněčný metabolismus.
- Camu camu pomáhá regulovat menstruační cykly a posilovat hladinu progesteronu.
- V roce 2010 byla publikována studie, která ukázala že použití Camu Camu je účinné i v boji proti depresi.
- Camu Camu je také neocenitelným pomocníkem starších osob – jako prostředek profylaktický anebo zmírňující již existující handicap pohybových či komunikačních schopností, tedy
- zlepšující kvalitu života.
CAMU CAMU – FORMY, ZPŮSOBY POUŽITÍ
Především bych chtěla zmínit ještě jednu zajímavost, týkající se našeho super ovoce. Keře Camu Camu dokáží v období intenzivních dešťů v pralese, kdy hladina vody stoupne o několik metrů, přežít ponořené až po vršek ve vodě. Nejenom že je to nepoškozuje, ale po ústupu vody se rychle zotaví a osypou se bílými, krásné vonícími květy. Z nich se potom rodí šťavnaté, aromatické plody. Šťáva z čerstvých plodů Camu Camu, s přídavkem cukru nebo panely, tvoří vynikající osvěžující napoj nezapomenutelné chuti a vůně.
K nám dovážíme extrakt z dřeně plodu, který po rozmíchání ve vodě a přidání nejlépe panely, vytvoří podobný nápoj. Je kyselý, ale již bez té krásné vůně. Co je ale důležité – s blahodárným účinkem na naše tělo. Můžeme ho také použít pro ochucení jiných džusů nebo nápojů, obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny.
Druhou formou jaká se k nám dostává, je prášek ze sušeného celého plodu, včetně slupky a někdy i pecky. Bohužel je ale díky tomu lehce nahořklý, a nápoj z něho není již takovou lahůdkou, proto se nejčastěji plní do kapslí.
ALE POZOR NA NÁHRAŽKY A NAPODOBENINY CAMU CAMU.
V Peru je Camu Camu jedním z nejdražších plodů. Protože jeho popularita roste, objevují se i „padělky“, kdy jsou do Camu Camu přimíchané jiné moučky nebo třeba i jiné plody. Na příklad – pokud třeba na xy stránkách nebo blogu najdete takový návod: .“….když ho zalijete čistou vodou, získáte nápoj tmavě červenohnědé barvy, téměř bez vůně a výrazné chuti. To je výhodou, pokud nechcete měnit obvyklou chuť svých pokrmů,(!) ale rádi je obohatíte o vysokou dávku zdraví prospěšných látek.“…., tak to budí obavy, zda to co je deklarováno jako Camu Camu je skutečně jím. Zda tento prodejce ví, že má to pravé Camu Camu, anebo od svého dodavatele koupil nějakou náhražku či napodobeninu?
Často děláme chybu a vzpomeneme si na vitaminín C až když na nás „něco leze“, nebo se už projevují efekty nachlazení či chřipky. Pokud bychom ho užívali častěji v průběhu roku, nebudeme se muset takových obvyklých příznaků jara i podzimu obávat a zdravím budeme jen zářit.
Pamatujme na to, že Camu Camu je největší přírodní zdroj vitamínu C, je to podpora našeho zdraví po celý rok. Dobře je mít ho nejen pod rukou, ale také ho dopřát našemu tělu. Odvděčí se nám nepochybně celkově dobrým stavem a zdravím. I nám může Camu Camu rozjasňovat naše smysly a rozsvěcovat naše dny…
CAMU CAMU