Milí čtenáři našeho blogu,
rádi bychom se s Vámi podělili o další recept, ve kterém jsme použili některé naše peruánské produkty Uncaria. Dnes si s námi můžete upéct Algarrobky s kokosovým krémem.
Jedná se o malé sušenky slepované náplní – variace na linecké cukroví. Použitý peruánský prášek Algarrobo Vám při pečení provoní celý byt a my Vám zaručujeme, že si tyto sušenky zamilujete. Nejen že skvěle chutnají a voní, ale jsou i zdravější variantou kupovaných sušenek. Můžete si jimi zpříjemnit odpolední svačiny a při jejich mlsání myslet třeba i na Vánoce.
Algarrobo (karob) je béžová moučka získávaná ze stromu, kterému se přezdívá Svatojánský chléb. Svými vlastnostmi připomíná kakao nebo čokoládu, ale je mnohem zdravější. Má přirozeně sladkou chuť a skvělé nutriční vlastnosti. Neobsahuje kofein a nezpůsobuje alergie, takže může být konzumován v kterémkoliv věku i v období těhotenství. Má pouze minimální množství tuků, zato však hodně vlákniny. Vláknina v karobu zlepšuje trávení a napomáhá při refluxu. Díky vysokému obsahu taninů, které na sebe dokáží navázat toxiny, se Algarrobo doporučuje přidávat do stravy pacientů s průjmy. Dále je karob velmi vhodný pro kuřáky a pro lidi s chřipkou, neboť usnadňuje vykašlávání hlenů. Mimo jiné obsahuje velké množství vitamínu E – známého antioxidantu, který působí preventivně proti rakovině. Z vyskytujících se minerálních látek v karobu převažují vápník a fosfor – důležité při léčbě osteoporózy a železo, které pomáhá při chudokrevnosti.
Přesvědčil Vás popis chutí a vůní nebo snad výčet léčivých účinků, abyste Algarrobo konečně ochutnali? Pokud ano, tak zde máte recept na Algarrobky – spojení české vánoční klasiky s peruánským přírodním darem.
Recept Barbory
Suroviny: (na 35 kousků)
180 g hladké mouky (lze nahradit i jinými druhy mouk)
30 g Algarrobo
40 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
140 g másla
+ kokosový krém na potření / džem
Postup:
1) Všechny suroviny dáme do mísy a rukama řádně prohněteme, až nám vznikne tuhé těsto, které vytvarujeme do menšího bochánku.
2) Takto vypracované těsto položíme na talířek, překryjeme potravinovou fólií a dáme na chvíli uležet do lednice.
3) Poté těsto vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary.
4) Ty klademe na papírem vyložené plechy. Pokud plánujeme sušenky slepovat, je dobré z jedné poloviny těsta vykrájet plné tvary a ze druhé poloviny tvary s otvorem, aby byla náplň vidět.
5) Plechy dáváme postupně péct.
6) V troubě pečeme na 180°C asi 5- 8 minut. Vyndáváme, když sušenky na povrchu lehce zrůžoví.
7) Na plechu necháme sušenky vychladnout a později je můžeme promazat krémem či džemem dle chuti a slepit. My jsme v receptu použili kokosový BIO krém, který chutná jako bílá Nutella.
Nutriční hodnoty na 1 sušenku bez náplně:
energie = 275 kJ
B = 0,9 g
T= 3,9 g
S = 7,3 g cukry = 2,6 g
DOBROU CHUŤ !
t